Τελευταιες Ειδησεις

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Ο εφιάλτης της δραχμής!

Έκθεση-σοκ για της συνέπειες της εξόδου από το ευρώ…
Δραματικές συνέπειες στην οικονομία και στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων θα επιφέρει μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, με την κοινωνία να προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στους τριτοκοσμικούς δείκτες που είχε ξανά η χώρα πριν από πολλές δεκαετίες.
Σύμφωνα με ειδική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα οδηγούσε σε υποτίμηση του νέου νομίσματος κατά 65%, πτώση 22% στο ΑΕΠ της χώρας, θα έφερνε εκτόξευση της ανεργίας στο 34% και μείωση κατά του κεφαλήν εισοδήματος κατά 55%.

Παράλληλα, το κράτος θα εξαναγκαζόταν σε νομισματική χρηματοδότηση των αναγκών του, δημιουργώντας πληθωριστικό φαύλο κύκλο, με πληθωρισμό άνω του 30% αρχικά και ισχυρή ανοδική τάση στη συνέχεια

Όπως υποστηρίζεται στην ανάλυση της τράπεζας, οι επιπτώσεις από μια πιθανή έξοδο θα ήταν πολλαπλάσιες από αυτές που βιώνουν σήμερα η οικονομία και η κοινωνία. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η υποτίμηση με ένα σενάριο εξόδου θα ήταν 65%, ενώ σήμερα η ονομαστική ισοτιμία (εσωτερική υποτίμηση) έχει μειωθεί κατά 19%.

Στην ανεργία η έξοδος θα έφερνε ποσοστά της τάξης του 34% έναντι 24% σήμερα με την εφαρμογή του Προγράμματος, το δημόσιο χρέος από 148% του ΑΕΠ θα εκτοξευόταν στο 373% εάν φεύγαμε από το ευρώ, ενώ το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα ανέβαινε στο 12,2% από 5,5% με την εφαρμογή του Μνημονίου.

Όπως αναφέρει το Έθνος, ο πληθωρισμός θα εκτινασσόταν σε επίπεδα 30 με 35% που θα αναιρούσε το όποιο πλεονέκτημα θα είχαμε από την υποτίμηση στην ανταγωνιστικότητα.

Και αυτό διότι οι πιέσεις για αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών θα οδηγούσαν σε ακόμη μεγαλύτερο πληθωρισμό.

Στην ανάλυση αναφέρεται χαρακτηριστικά η περίοδος 1975-1994 όταν η πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία είχε ανατιμηθεί συνολικά 12% εξαιτίας ενός μέσου πληθωρισμού της τάξης του 17%.

Δραματική κάμψη θα υποστεί το κατά κεφαλήν εισόδημα του μέσου Έλληνα, καθώς θα πέσουμε από τα επίπεδα των 19.400 ευρώ, που είναι σήμερα το μέσο επίπεδο εισοδήματος, στα 8.700 ευρώ.

www.olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου