Τελευταιες Ειδησεις

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

“‘Εφυγε” ο Κρητικός του Νταχάου

Γλίτωσε τρείς φορές απο το κρεματόριο των SS. Σταυρώθηκε στο κολαστήριο του Νταχάου κι όμως άντεξε. Στα 97 του ο Δημόκριτος Παυλάκης γεμάτος απο τις εμπειρίες της ναζιστικής θηριωδίας έκλεισε για πάντα τα μάτια του. Ο τελευταίος του Νταχάου που κατάγεται απο τους Αγίους Δέκα έφυγε τα ξημερώματα πλήρης ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες η σορός του συνταξιούχου ταχυδρόμου θα μεταφερθεί απο την Αθηνα όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια στη γενέτειρα του, το πιθανότερο σήμερα. Ο τελευταίος επιζήσας είχε μιλήσει για τον εγκλεισμό του επι τέσσερα χρόνια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου είχε μεταφερθεί με τραίνο, στην ΕΤ1 και στην εκπομπή “Σαν Παραμύθι” το 2009.

Το Νταχάου

Και μόνο το άκουσμα της λέξης «Νταχάου» ξυπνά αμέσως μέσα μας αρνητικά αισθήματα. Η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο σοκαριστική. Το στρατόπεδο συγκέντρωσης δημιουργήθηκε το 1933 αρχικά για πολιτικούς κρατουμένους, δηλαδή αντιφρονούντες του χιτλερικού καθεστώτος.

Το ίδιο στρατόπεδο αποτέλεσε πρωτεύοντα τόπο συγκέντρωσης αιχμαλώτων από τις χώρες που εισέβαλαν και κατακτούσαν οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους.

Η αφήγηση του ηρακλειώτη κρατούμενου ήταν συγκλονιστική και καθηλωτική! Το πρώτο πράγμα που συναντησε περνώντας τη σιδερένια πόρτα ήταν η επιγραφή “ARBEIT MACHT FREI” (Η εργασία απελευθερώνει). Απο εκεί και πέρα δεν υπηρχαν ζωές με ονοματεπώνυμο αλλα αριθμοί.
Το «Δημόκριτος Παυλάκης» αντικαταστάθηκε από το απρόσωπο νούμερο 52000 και η τετράχρονη παραμονή του ξεπερνά το κοινότυπο του ”έζησα εναν εφιάλτη”.

www.olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου