Τελευταιες Ειδησεις

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

To GPS του Αρμαγεδδώνα

47 χιλιάδες αστεροειδείς απειλούν τη Γη. Δέκα χώρες στο «κόκκινο».
Ερευνητική ομάδα υπολόγισε τον αριθμό των αστεροειδών που μπορεί να αποτελέσουν πιθανή απειλή για τη Γη. Επιπλέον οι ερευνητές δημιούργησαν μια λίστα με τις χώρες που σε περίπτωση πτώσης αστεροειδούς θα υποστούν τις μεγαλύτερες καταστροφές.
Η αναζήτηση
Ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στο πλαίσιο του προγράμματος NEOWISE έκανε μια δειγματοληπτική μελέτη στον κόσμο των αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη χρήση του διαστημικού τηλεσκοπίου WISE. Οι ερευνητές παρατήρησαν 600 αστεροειδείς που ανήκουν στην ομάδα των διαστημικών αντικειμένων που είναι γνωστά με τον όρο NEO (Near Earth Objects), δηλαδή αντικείμενα που κινούνται κοντά στη Γη. Από αυτούς οι 107 είχαν διάμετρο άνω των 100 μέτρων. Τέτοιου μεγέθους αστεροειδείς αν πέσουν στη Γη, ακόμη και στη θάλασσα, μπορούν να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές.
Τα ευρήματα και η λίστα
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι υπάρχουν περίπου 47 χιλιάδες NEO που είναι πιθανό να πέσουν κάποια στιγμή στη Γη. Από αυτά τα 47 χιλιάδες αντικείμενα οι ερευνητές υπολόγισαν ότι περίπου το 10% έχει διάμετρο 100 μέτρα και άνω. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί και παρακολουθούνται περίπου χίλια αντικείμενα με διάμετρο άνω των 100 μέτρων.
Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης τις επιπτώσεις που θα έχει η πτώση ενός μεγάλου αστεροειδούς στον πλανήτη μας. Δημιούργησαν μάλιστα μια λίστα με τις δέκα χώρες του πλανήτη οι οποίες, όπως εκτιμούν, θα υποστούν τις μεγαλύτερες καταστροφές από μια ενδεχόμενη πτώση αστεροειδούς.
Στη λίστα αυτή βρίσκονται κατά βάση περιοχές που ακόμη και αν ένας αστεροειδής πέσει στη θάλασσα θα χτυπηθούν από τα τεράστια τσουνάμι που θα δημιουργηθούν. Η λίστα περιλαμβάνει την Κίνα, την Ινδονησία, την Ινδία, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, τις Φιλιππίνες, την Ιταλία, τη Βρετανία, τη Βραζιλία και τη Νιγηρία.


otherside.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου